Een prikkelbare darm vermijden... in de keuken

Welke voedingsmiddelen kunnen pijn of spijsverteringsproblemen veroorzaken? Rauwkost, kolen, peulvruchten, volkoren granen, lactose, voedingsmiddelen met veel cafeïne, vetten… Al deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot pijn en een opgeblazen gevoel. Maar welke voedingsmiddelen concreet een rol spelen hangt af van persoon tot persoon.
Daarom heeft de wetenschappelijke afdeling van Yakult een nieuwe folder ontwikkeld voor uw patiënten: Genieten zonder darmproblemen. In de folder komen voedingsmiddelen aan bod die symptomen kunnen veroorzaken tijdens een aanval en worden heerlijke recepten aangeboden, met tips om de maaltijd lichter verteerbaar te maken.

Yakult wijst er echter op dat dit hulpmiddel geen eliminatiediëten wil aanmoedigen. De voedingstips zijn bedoeld voor korte perioden (twee tot drie weken), onder begeleiding van een arts of een voedingsdeskundige, en zijn vooral nuttig tijdens aanvallen van de ziekte.

Download of bestel de complete toolkit rond PDS

Een beslissingsdiagram voor de consultatie

Om vlotter de dialoog op gang te brengen met een patiënt die last heeft van chronische buikpijn en een verstoorde darmtransit  én om daarbij niet te vergeten bepaalde aspecten aan te kaarten of eventueel de alarmbel te luiden (een mogelijke verklaring van de symptomen), heeft de wetenschappelijke afdeling van Yakult België een ‘consultatiekit Prikkelbare Darm’ ontwikkeld. Deze kit bevat een beslissingsdiagram als hulpmiddel voor de differentiële diagnose van de symptomen, gecombineerd met 30 vragen, om samen met de patiënt een balans op te maken tijdens de consultatie.

De beslissingsdiagram is uitsluitend bedoeld voor artsen.

Download of bestel de beslissingsdiagram

Het prikkelbaredarmsyndroom mag dan goedaardig zijn, de levenskwaliteit van de patiënt gaat er wel op achteruit. Dat komt niet alleen door het chronische karakter van deze aandoening, maar ook door het taboe dat nog rond het syndroom hangt. Slecht geïnformeerde patiënten gaan soms bepaalde voeding volledig uitsluiten, wat nergens voor nodig is en tot voedingstekorten kan leiden. Daarom heeft de wetenschappelijke afdeling van Yakult België een informatiebrochure ontwikkeld die je kan helpen om patiënten gemakkelijker het juiste voedingsadvies te geven en hen te begeleiden naar een evenwichtige keuze, om zo een goede darmwerking te bevorderen.

Download of bestel de patiëntenbrochure