Materiaal voor gezondheidsprofessionals

Hydratatie en spijsverteringscomfort bij ouderen, brochure voor uw dagelijkse consultaties

De spijsverteringsgezondheid van ouderen verdient de nodige aandacht, want een goede spijsvertering is bepalend voor de dagelijkse levenskwaliteit. Veroudering tast niet alleen de spijsverteringsfysiologie en de functies van de microbiota aan, maar bedreigt ook de vochtbalans in het lichaam. Als verschillende spijsverteringsstoornissen gelijktijdig optreden, kan dat leiden tot een verhoogd risico op ondervoeding en uitdroging. Dat resulteert in een verminderde kwaliteit van het spijsverteringscomfort bij ouderen, om nog maar te zwijgen van het risico op infecties.

Deze ‘voedingsgids’ legt het verband uit tussen de veranderingen als gevolg van veroudering en de spijsverteringsgezondheid aan de hand van het voedingsprofiel van ouderen en hun nutritionele behoeften. De brochure legt helder en gedetailleerd uit waarom de microbiota belangrijk is in deze fase van het leven, en reikt mogelijke maatregelen aan om een beter spijsverteringscomfort te garanderen, ondervoeding te voorkomen en te waken over een correcte hydratatie bij ouderen.

Download de brochure “Hydratatie en spijsverteringscomfort bij ouderen” of bestel online 

Een prikkelbare darm vermijden... in de keuken

Welke voedingsmiddelen kunnen pijn of spijsverteringsproblemen veroorzaken? Rauwkost, kolen, peulvruchten, volkoren granen, lactose, voedingsmiddelen met veel cafeïne, vetten… Al deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot pijn en een opgeblazen gevoel. Maar welke voedingsmiddelen concreet een rol spelen hangt af van persoon tot persoon.
Daarom heeft de wetenschappelijke afdeling van Yakult een nieuwe folder ontwikkeld voor uw patiënten: Genieten zonder darmproblemen. In de folder komen voedingsmiddelen aan bod die symptomen kunnen veroorzaken tijdens een aanval en worden heerlijke recepten aangeboden, met tips om de maaltijd lichter verteerbaar te maken.

Yakult wijst er echter op dat dit hulpmiddel geen eliminatiediëten wil aanmoedigen. De voedingstips zijn bedoeld voor korte perioden (twee tot drie weken), onder begeleiding van een arts of een voedingsdeskundige, en zijn vooral nuttig tijdens aanvallen van de ziekte.

Download de brochure “Genieten zonder darmproblemen” of bestel online

Goede tips om te leven met een prikkelbare darm

In deze brochure wordt uitgelegd wat een prikkelbare darm is. Tevens vindt uw patiënt hierin ook goede voedingstips om de symptomen te verlichten.

Download de adviesbrochure of bestel online

IBS - beslissingsdiagram

Om vlotter de dialoog op gang te brengen met een patiënt die last heeft van chronische buikpijn en een verstoorde darmtransit  én om daarbij niet te vergeten bepaalde aspecten aan te kaarten of eventueel de alarmbel te luiden (een mogelijke verklaring van de symptomen), heeft de wetenschappelijke afdeling van Yakult België een  beslissingsdiagram ontwikkeld, als hulpmiddel voor de differentiële diagnose van chronische buikpijn , gecombineerd met 30 vragen, om samen met de patiënt een balans op te maken tijdens de consultatie.

De beslissingdiagram is uitsluitend bestemd voor artsen

Download de beslissingsdiagram of bestel online

 

Productfolders

In deze folder vindt uw patiënt de nodige uitleg over de producten die verkrijgbaar zijn in België en nog andere leuke weetjes.

Download de productfolder of bestel online