Vitamine D en probiotica: een gezondheidsbevorderende synergie

De darmmicrobiota en vitamine D hebben elk een essentiële rol voor de gezondheid en komen sinds vorig jaar meer in de actualiteit. Volgens recent onderzoek is een synergetische suppletie van vitamine D en probiotica sterker dan de afzonderlijke inname ervan. 

De darmbacteriën hebben een cruciale rol voor de gezondheid van de mens en onderzoek blijft de centrale functie van de microbiota benadrukken, ook voor de goede werking van het immuunsysteem. Ongeveer 70% van het immuunsysteem bevindt zich namelijk in het spijsverteringsstelsel. Ook vitamine D is sinds kort een belangrijk onderwerp in de media, gezien het effect van de vitamine op de immuniteit. Daarbij kaartte voormalig onderzoek het verband aan tussen de immuniteit, microbiota en vitamine D. Maar welk effect heeft de inname van probiotica, gekend om zijn invloed op de darmmicrobiota, samen met vitamine D op de gezondheid? Dit nieuwe onderzoek ging het na.

Verbeterde (mentale) gezondheid 

Voor deze review werden 7 (dubbel)blinde, al dan niet placcebo-gecontroleerde, studies bestudeerd. In de verschillende onderzoeken werd de inname van vitamine D3 gecombineerd met Lactobacillus afzonderlijk of samen met Bifidobacterium en/of Streptococcus. De probiotica werd dagelijks ingenomen samen met vitamine D op een dagelijkse tot 2-maandelijkse basis.
De gezondheidswinst werd geanalyseerd door middel van meerdere parameters: de ernst van de ziekte, de mentale gezondheid, metabole parameters zoals de insuline sensitiviteit en inflammatie, alsook de nood aan gezondheidszorg.
In de resultaten is een gezondheidswinst waar te nemen bij de inname van vitamine D en/of probiotica. Sterker nog, alle studies, op één uitzondering na, toonden een grotere gezondheidswinst bij suppletie van vitamine D samen met probiotica dan bij de inname van placebo, vitamine D of probiotica afzonderlijk. De review toont daarbij dat dit resultaat dosis-afhankelijk is.

 

De co-suppletie van vitamine D en probiotica is een krachtig duo met gezondheidsbevorderende effecten bij patiënten met verschillende pathologieën. 

Vitamine D en probiotica bij chronische ziekten 

Vitamine-D suppletie lijkt dus efficiënter wanneer de darmmicrobiota ondersteund wordt door de inname van probiotica. Het voordelige effect van deze synergie werd waargenomen in diverse populaties. Het onderzochte panel patiënten is namelijk zeer uiteenlopend. De afzonderlijke studies werden uitgevoerd op patiënten met:

  • Schizofrenie
  • Zwangerschapsdiabetes en diabetes type 2
  • Coronaire hartziekten
  • Polycysteus-ovariumsyndroom
  • Osteopenie
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Zuigelingenkolieken

De suppletie van vitamine D samen met probiotica vormt volgens dit onderzoek een nieuwe therapeutische piste. Verder onderzoek moet uitmaken of deze synergie tussen vitamine D en probiotica ook voordelige effecten vertoont bij populaties van verschillende leeftijden en met andere aandoeningen. Ook de optimale dosis en frequentie van de co-supplementatie moet verder worden onderzocht.

Referentie: Abboud M. et al. Nutrients 2021, 13, 111. https://doi.org/10.3390/nu13010111