Hydratatie en spijsverteringscomfort bij ouderen

De overgrote meerderheid van de stoornissen die we waarnemen bij het ouder worden – zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, constipatie en diabetes – zijn voedingsgerelateerd. Het effect van het verouderen is des te verraderlijker, want ‘bidirectioneel’: de veroudering is namelijk direct van invloed op de voedingsstatus van het individu.

Als we ouder worden, verandert ons lichaam. Onze zintuiglijke functies en lichaamssamenstelling veranderen, en er vinden andere fysiologische wijzigingen plaats die een verregaande invloed uitoefenen op de voedingsinname en op de wijze waarop het verouderende lichaam de voedingsstoffen opneemt en gebruikt. Deze verandering van voedingsgewoonten als gevolg van de leeftijd en de omgeving van de oudere persoon, kan rechtstreeks leiden tot wijzigingen in de homeostase of de samenstelling en de functie van de darmmicrobiota.

De spijsverteringsgezondheid van ouderen verdient de nodige aandacht, want een goede spijsvertering is bepalend voor de dagelijkse levenskwaliteit. Veroudering tast niet alleen de spijsverteringsfysiologie en de functies van de microbiota aan, maar bedreigt ook de vochtbalans in het lichaam. Als verschillende spijsverteringsstoornissen gelijktijdig optreden, kan dat leiden tot een verhoogd risico op ondervoeding en uitdroging. Dat resulteert in een verminderde kwaliteit van het spijsverteringscomfort bij ouderen, om nog maar te zwijgen van het risico op infecties.

Nu de levensverwachting blijft stijgen, wordt het dan ook absoluut noodzakelijk om de voedingsgezondheid van de verouderende bevolking te waarborgen. Zowel ouderen die nog zelfstandig wonen als de bewoners van een verzorgingsinstelling willen immers zo lang mogelijk actief en gezond blijven.

Waarom deze brochure, ontwikkeld door het wetenschappelijke team van Yakult, bestellen?

  • Ze legt uit wat het verband is tussen veranderingen als gevolg van veroudering en voedingsgezondheid aan de hand van het voedingsprofiel van ouderen en hun nutritionele behoeften.
  • Ze helpt om het verband tussen darmmicrobiota en gezondheid bij ouderen beter te begrijpen.
  • De brochure is een echte voedingshandleiding die niet alleen spijsverteringsongemakken (constipatie, diarree, opgeblazen gevoel …) bij ouderen behandelt, maar ook mogelijke maatregelen voorstelt.
  • Ze maakt een balans op van alle studies over probiotica en spijsverteringsgezondheid.
  • Ze toont het duidelijke maar vaak onderschatte verband aan tussen hydratatie en spijsverteringscomfort, en geeft strategieën om uitdroging op hoge leeftijd te voorkomen.

 

BESTEL ONLINE