Het immuunorgaan

Het immuunorgaan

Ons maag-darmkanaal staat in directe verbinding met de buitenwereld met een oppervlakte van ongeveer 32m2. Dat is te vergelijken met de grootte van een half badminton speelveld. Het slijmvlies van de darm (mucosa) is sterk geplooid en bedekt met vingervormige uitstulpingen: de villi (darmvlokken). Deze zitten op hun beurt ook weer vol met nog kleinere uitstulpingen (microvilli). Ter vergelijking: de huid heeft een oppervlakte van maximaal 2m2.

Het spijsverteringskanaal wordt ook wel omschreven als een lange, holle buis, waarbij de inhoud gezien wordt als ‘buitenwereld’. Voedsel dat de darmen passeert, is door slechts één laag darmepitheelcellen gescheiden van de ‘binnenkant’ van het lichaam. Een voordeel is dat voedingscomponenten hierdoor snel en gemakkelijk worden opgenomen. Met als keerzijde dat het een kwetsbare barrière is waarbij het lichaam continu bloot staat aan invloeden van buitenaf. Het immuunsysteem moet via die ene laag darmepitheelcellen het onderscheid maken tussen goede stoffen en potentiële ziekteverwekkers. Een enorme uitdaging voor het immuunsysteem.[1]

Immunologie ter hoogte van de darmmucosa

Nature Immunology heeft met de expertise van onder andere Thomas T. MacDonald  (immunoloog, Centre for Immunology and Infectious Disease, Barts and the London School of Medicine and Dentistry, London, UK) een korte animatie ontwikkeld waarin deze cellulaire en moleculaire mechanismen in beeld gebracht worden.

Referentie

[1][Boek] Immunologie, G.T. Rijkers & F.G.M. Kroese hoofdstuk 1