VERSLAG Webinar "Gezonder oud worden: mondgezondheid, ondervoeding en microbiota"

Scroll naar de video onderaan deze pagina om het  webinar te herbekijken


Mondhygiëne en ondervoeding gelinkt bij ouderen 

Ondervoeding wordt gerelateerd aan verstoring van de microbiota. Mondgezondheid bij ouderen is hierbij een belangrijke factor. Drie experten geven toelichting bij de link tussen ondervoeding en dysbiose tijdens het webinar georganiseerd door Yakult Nederland: Gezonder oud worden. 

In het kort: 

  • Bij het verouderen ontstaat een natuurlijke dysbiose van de microbiota. Dit verhoogt de kans op infectie. 
  • Steeds vaker wordt een causaal verband gelegd tussen deze verstoring en systemische aandoeningen. 
  • Een nauwere samenwerking tussen de verschillende zorgverleners is wenselijk om de gezondheid van ouderen beter te ondersteunen. 


    Alle fysiologische processen zijn gelinkt aan bacteriën  

    Vele factoren, zoals leefstijl, voeding en immuunrespons, beïnvloeden de complexe samenhang tussen darmmicrobiota en metabole gezondheid, maar de causaliteit is niet altijd duidelijk. Een verstoorde darmmicrobiota is gerelateerd met ondervoeding, waardoor de energieopname, immuniteit en vitaminebiosynthese daalt en pathogene factoren toenemen.

    Bij ouder worden treedt natuurlijke dysbiose op. Verstoring van de orale microbiota heeft niet alleen effecten op de mondgezondheid, maar wordt ook gelinkt aan Alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten. We spreken dan ook van de orale-darm-microbiota-brein-as, gaf Dr Olaf Larsen, Senior Manager Science bij Yakult Nederland, aan tijdens het seminarie. 

    Interventies met probiotica bij ouderen in rusthuizen tonen aan dat deze niet alleen levenskwaliteit bevorderend, maar tegelijk kostenbesparend kunnen zijn. Probiotica zijn soms, maar niet altijd effectief. Effecten op o.a. neurologische, immunologische en endocriene processen lijken tot nu toe eerder uitzonderlijk en stamspecifiek 

     

    Mondhygiëne en ondervoeding, snelle detectie is cruciaal 

    Ondervoeding leidt tot verminderd fysiek en mentaal functioneren en een slechtere uitkomst van ziekte. Mondgezondheid is een belangrijke factor bij malnutritie. Uit bevraging van thuiswonende ouderen in Nederland blijkt dat ondervoeding vaak voorkomt, net zoals een slechte mondgezondheid. Dit werd in een andere groep bij 4 op 5 ouderen vastgesteld. Dalende zelf-redbaarheid, sociaal economische status, voeding en dagelijkse mondhygiëne zijn maar een paar van de oorzaken.

    Het “Eten met lange tanden”-project onderzoekt de relatie tussen voeding en mondgezondheid bij thuiswonende ouderen. Hierbij werden een aantal factoren gevonden die het risico op ondervoeding verhogen, zoals vaak alleen eten en maaltijden overslaan. Ook kwam aan het licht dat het vitamine D suppletieadvies, van 20µg voor vrouwen 50+ en mannen 70+, te weinig wordt opgevolgd. Bevraging bij diëtisten en mondhygiënisten in Nederland, een nog piepjonge discipline in België, brengt aan het licht dat deze nauwelijks naar elkaar doorverwijzen. Het beter signaleren van mondhygiëne gerelateerde voedingsproblemen en het bevorderen van de samenwerking tussen zorgverleners bij de onderzochte doelgroep is wenselijk, concluderen Dr Katarina Jercovic Hogeschool Utrecht, en Elke Naumann, HAN University of Applied Sciences. 

      

     

    Referentie :  

    Yakult Nederland, webinar: “Gezonder oud worden: mondgezondheid, ondervoeding en microbiota, 15 februari 2022 

    Over dit webinar : 

    Datum :

    15 februari 2022 van 15.00 tot 16.45

    Voor wie :

    Diëtisten en andere geïnteresseerde gezondheidsprofessionals

    Prijs :

    Gratis

    Programma :

    15.00 – 15.45 : “Darmmicrobiota, ondervoeding en (mond)gezondheid” –  Dr. Olaf Larsen

    15.50 – 16.45 : “Mondgezondheid en ondervoeding bij ouderen” –  Dr. Katarina Jerkovic en Dr. Elke Naumann

    Sprekers :

    Dr. Katarina Jerkovic: mondhygiënist en klinisch epidemioloog, lector bij Lectoraat “Innovaties in de Preventieve Zorg”

    Dr. Elke Naumann: diëtist en associate lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, HAN University of Applied Sciences

    Dr. Olaf Larsen: Senior Manager Science bij  Yakult Nederland B.V. en Assistant Professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam