Wat zijn probiotica?
De WHO/FAO omschrijft probiotica als ’live microorganisms, which when consumed in adequate amounts, confer a health effect on the host’.[1]
Veel probiotische bacteriën maken deel uit van de normale microbiota. Daardoor kunnen ze zich goed handhaven in het spijsverteringskanaal en van daaruit gezondheidseffecten teweeg brengen.
Probiotica zijn meestal melkzuurbacteriën.[2] De meeste behoren tot de groep van lactobacillen – bijvoorbeeld Lactobacillus rhamnosus GG en Lactobacillus casei Shirota – of tot de bifidobacteriën, zoals de Bifidobacterium breve Yakult. Ook gisten als Saccharomyces boulardii worden tot de probiotica gerekend.
Probiotica worden in verschillende verschijningsvormen op de markt gebracht, variërend van pillen en poeders tot zuiveldrankjes en yoghurt. Een belangrijk criterium voor het probiotische karakter van een micro-organisme is dat deze resistent is tegen maagzuur en gal en levend in de darmen aankomt. Probiotica werken vaak vanuit de darmen.
Probiotica zijn geschikt voor jong en oud en zowel voor gezonde als zieke mensen. Geredeneerd vanuit de ‘old-friends’ hypothese kunnen probiotica voor iedereen een zinvolle aanvulling zijn op het dagelijkse voedingspakket. Uit onderzoek komt naar voren dat probiotica (ook bij gezonde mensen) helpen het immuunsysteem alert te houden. (zie Werkingsmechanismen)
Het is duidelijk dat de microbiota bij veel aandoeningen een belangrijke rol speelt in de balans tussen gezondheid en ziekte. Als gevolg hiervan is er veel interesse in de toepassingsmogelijkheden van probiotica om de microbiota te beïnvloeden en op die manier de gezondheid te ondersteunen.
Referenties
[1][Literatuur] FAO and WHO, Report of a joint FAO/WHO expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria
[2][Presentatie] Doré, J. Microbiota in inflammatory bowl disease. The light in the intestinal tract tunnel, ABS – VLAG Graduate School Course, 11 – 14 March 2009, Helsinki, Finland