Verband tussen voedingsgewoonten, prediabetes en microbiota

Een transversaal onderzoek bij Zweedse volwassenen bevestigt het verband tussen voedingsgewoonten, de prevalentie van prediabetes en de samenstelling van de darmmicrobiota.

De kwaliteit van onze voeding komt steeds meer naar voren als voorspellende factor voor een lagere mortaliteit en een lagere incidentie van diabetes type 2. Dat hangt deels samen met het gewicht, de verspreiding van het lichaamsvet en de inflammatoire toestand. Daarnaast weet men ook dat onze voeding en voedingsgewoonten de samenstelling van onze darmmicrobiota beïnvloeden. Men ziet een verband tussen diabetes type 2 en bepaalde eigenschappen van onze darmmicrobiota. Ook in het prediabetesstadium kan de microbiota al interessante informatie opleveren.

 

Twee belangrijke voedingsprofielen

Onderzoekers van de Lund University in Malmö (Zweden) hebben de voedingsgewoonten bestudeerd van 1726 mannen en vrouwen zonder diabetes tussen 18 en 71 jaar oud. Daarbij analyseerden de onderzoekers de (fecale) darmmicrobiota van de populatie en stelden ze vast wie er aan prediabetes leed. Op basis van die gegevens werden 2 voedingsprofielen opgesteld:

  • Het voedingsprofiel ‘Bewust bezig met de gezondheid’: veel fruit en bessen, noten en zaden, peulvruchten, groenten, yoghurt, verse kaas, thee, vis en weinig gesuikerde dranken, rood vlees, bewerkte en gefrituurde voeding.
  • Het voedingsprofiel ‘Suiker en vette zuivelproducten’: veel gebakjes en desserts, volle melk, room, sauzen, confituur en suiker, witbrood, zoetigheid.

Lees ook: L. casei Shirota: een beknopte samenvatting van de wetenschap

Voeding, prediabetes en microbiota

Uit de resultaten komt naar voor dat het profiel ‘Bewust bezig met de gezondheid’ geassocieerd is met een lagere prevalentie van diabetes en:

  • een grote aanwezigheid van verschillende soorten darmbacteriën (waaronder Roseburia en Lachnospira);
  • een geringere aanwezigheid van Eubacterium.

De overvloedige aanwezigheid van Roseburia kon geassocieerd worden met een lagere prevalentie van prediabetes.

Andersom wordt bij vrouwen het profiel ‘Suiker en vette zuivelproducten’ gelinkt aan een hogere prevalentie van prediabetes.

Hiermee voert deze studie nieuwe bewijzen aan voor een correlatie tussen voeding, prediabetes als risicofactor voor diabetes en de samenstelling van de darmmicrobiota.

Lees ook: Probiotica: wat is het advies van de huisarts?

Ericson U. et al., J Nutr 2020; 150(4): 861-872.