Sport en darmmicrobioom | VERSLAG WEBINAR

Fysieke activiteit en het organisme hebben een wederzijdse invloed op elkaar en zowel voeding als de darmmicrobiota lijken hier een impact op te hebben. We geven een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke vaststellingen in dit korte verslag van de recente webinar rond sport en het darmmicrobioom.


Sport staat wereldwijd in de schijnwerpers, ook wat de wetenschap betreft. Tijdens de webinar van 24 november, georganiseerd door Yakult Science for Health, bespraken experten de boeiende relaties tussen fysieke activiteit, voeding, het darmmicrobioom en de gezondheid van de sporter.

Sport en darmmicrobioom: de beïnvloedende factoren

De webinar werd ingeleid door prof. Paul Cotter (Hoofd voedingsbiowetenschappen, Teagasc Food Research Centre, Ierland) die de potentiële rol van de darmmicrobiota op de gezondheid en de prestaties van atleten besprak. Uit eerder onderzoek is duidelijk dat de darmmicrobiota samenhangt met gezondheid en ziekte. Recente resultaten tonen aan dat voeding en ook fysieke activiteit de darmmicrobiota moduleren. De combinatie van een gezond voedingspatroon samen met fysieke activiteit toonde het grootste verschil in diversiteit, zo geeft prof. Cotter aan. Hierdoor ontstaat de hypothese dat de darmmicrobiota van sporters met behulp van voeding en fysieke activiteit aangepast kan worden dewelke een potentieel effect heeft op de gezondheid en de prestaties. Om dit te kunnen staven is verder onderzoek verreist.

Hieruit kan de vraag ontstaan of de inname van probiotica de prestaties en de gezondheid van sporters kan ondersteunen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, althans wat bepaalde stammen betreft. Prof. Mauro Vaisberg (Federal University of Sao Paulo, Brazilië) bestudeert sinds meerdere jaren het effect van LcS. Uit een onderzoek van zijn team gepubliceerd in 2019 is duidelijk dat LcS het immuunrespons van atleten kan moduleren na het lopen van een marathon. In dit onderzoek namen de atleten gedurende 30 dagen voor de marathon dagelijks een gefermenteerde melkdrank met 40 miljard LcS of placebo. De placebogroep vertoonde net na de marathon hogere hoeveelheden pro-inflammatoire cytokinen, lagere salivaire IgA en antimicrobiële peptiden in vergelijking met de LcS groep en de analyses voor de marathon. In de LcS groep daarentegen, werden hogere anti-inflammatoire niveaus waargenomen en bleven de hoeveelheid salivaire IgA en antimicrobiële peptiden constant.

Darmongemakken bij sporters

Tot slot gaf dr. Claudia Osterkamp-Baerens (Sportvoedingsdeskundige, Bavarian Olympic Training Center, Duitsland) concrete tips om sporters te begeleiden die darmongemakken ervaren tijdens het sporten. Diverse uitlokkende factoren kunnen ongemakken veroorzaken bij topatleten en vrijetijdssporters dewelke de prestaties kan beïnvloeden. Dit kan mechanisch van aard zijn (door een zittende positie of herhaalde schokken) of door een aanpassing van de darmfunctie (gereduceerde spanning van de sfincter, gedaalde lediging van de maag…). Ze geeft 3 tips mee rond de voedingsinname tijdens sportsessies van lange duur en hoge intensiteit:

  • Glucose inname tot 60-70 g/uur
  • Glucose/fructose mengeling van 2:1 indien > 60 g koolhydraten/uur
  • De darmen moeten wennen aan de inname van voeding en drank tijdens het sporten, bouw het geleidelijk aan op.

De webinar werd afgesloten door een paneldiscussie geleid door prof. Mike Gleeson om de diverse vragen van het publiek te bespreken.

HERBEKIJK DE WEBINAR.

Referentie: Yakult Europe, webinar “Voeding, Microbioom en Gezondheid van de Sporter”, 24 november 2021.