Gezondheid en ziekte doorheen de hersen-darm-as

De hersen-darm-as is onvermijdelijk gelinkt aan het darmmicrobioom. Dat is ook onmiddellijk het thema dat prof. Claassen aankaartte tijdens zijn boeiende introductie van het seminarie “De hersen-darm-as uitgeklaard”. Hij besprak gezondheid en ziekte en de relatie met de darmmicrobiota en de hersenen.

Darmen, gezondheid en ziekte

De vooraanstaande, officieel door de SMBWO gecertificeerde immunologist prof. Claassen zat het symposium “De hersen-darm-as uitgeklaard” van september 2021 voor. Hij introduceerde het thema en gaf een samenvatting van het wetenschappelijk bewijs dat leidt tot een betere gezondheid van de hersenen en cognitieve verbeteringen.

Hij lichtte het effect van ontstekingen op de gezondheid toe en schetste de bedoeling van het evenement, met name het aan het licht brengen van de verschillende aspecten van darmgezondheid en het aangetoonde, levensbelangrijke verband ervan met de hersenen.

Prof. Claassen had het over het belang van nuttige micro-organismen voor de darmgezondheid, het eigen zenuwstelsel van de darmen, het enterisch zenuwstelsel en de tweerichtingscommunicatie tussen de darmen en het brein. Hoe gebeurt de bidirectionele communicatie van de hersen-darm-as? Ontdek de infografiek!

Herbekijk de introductie van prof. Claassen:

Benieuwd naar de andere sprekers?

BEKIJK DE UITVOERIGE SAMENVATTING