Geestelijke gezondheid: de rol van de hersen-darm-as

Wanneer de hersen-darm-as besproken wordt, komt onvermijdelijk ook het mentale welzijn aan bod. Er is een evidente link dat nog maar recent wordt bestudeerd. Prof. Dinan, professor in de psychiatrie deelde zijn eigen ervaring tijdens het seminarie “De hersen-darm-as uitgeklaard”.

In september 2021 organiseerde Yakult Europe een seminarie om de hersen-darm-as uit te klaren. Zo konden gezondheidsprofessionals de laatste wetenschappelijke inzichten meekrijgen in dit groeiend onderzoeksgebied. Om het expertenpanel compleet te maken werd ook prof. Dinan (PhD, professor psychiatrie en hoofdonderzoeker aan het APC Microbiome Research Centre, Ierland) uitgenodigd.

Psychobiotica en geestelijke gezondheid

Hij definieerde hoe darmmicroben communiceren met het brein. Hij presenteerde zijn onderzoek naar de link tussen darmgezondheid en depressie, stress en angst en gaf ook uitleg over de rol die deze microben spelen bij geestelijke aandoeningen. Daarnaast toonde prof. Dinan aan dat we, ook al kunnen we onze genen niet veranderen, via probiotica voor veranderingen kunnen zorgen in onze darmen die aangetoonde voordelen opleveren. Ook de term psychobiotica kwam aan bod, de zogenaamde probiotica die voordelen voor de geestelijke gezondheid opleveren bij patiënten met ziektes zoals depressie en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Herbekijk de voordracht van prof. Dinan:

Benieuwd naar de andere sprekers?

BEKIJK DE UITVOERIGE SAMENVATTING