E-book Voeding & Sport: beknopt overzicht

De voeding van sporters is belangrijk voor zowel de gezondheid van de sporter als voor de sportprestaties! De meeste sporters zijn dan ook begaan met hun voedingsinname en zoeken ondersteuning bij voedingsprofessionals. Dit nieuwe e-book Voeding & Sport omvat een beknopt overzicht van het voedingsadvies voor sporters.

Voeding en sport zijn steevast met elkaar verbonden! De voedingsinname van topsporters wordt daarom vaak minutieus berekend. Ook amateursporters kunnen baat hebben bij een gedetailleerd en gepersonaliseerd voedingsadvies, in functie van hun doelstellingen. Voeding heeft niet enkel een invloed op het gewicht, het kan de immuniteit ondersteunen en darmklachten vermijden alsook de koolhydraatreserves op peil houden en een betere recuperatie in de hand werken.

Het basisprincipe blijft identiek voor iedereen, zelfs voor topsporters: een evenwichtig en gezond voedingspatroon. De voedingsdriehoek geldt dus ook voor sporters, net zoals ook de vijf prioriteiten op het bord: meer volkoren granen, groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden en minder zout. Het is een kwestie om de tijdstippen en hoeveelheden aan te passen volgens de individuele behoefte, de sportdiscipline, de sportschema’s en de doelen.

 

Sneak peak van het e-book

Een eerste bepalende factor is de calorie-inname. Duursporten hebben een ander effect op het organisme dan krachtsporten. Dit is bepalend voor de calorie-inname. Hoe het advies verschilt naar macronutriënten, wordt besproken in het e-book.

Darmongemakken zijn maar al te goed gekend bij sporters. Afhankelijk van het onderzoek, wordt er geschat dat 30 tot wel 90% van de atleten er last van heeft1. Ter voorbereiding van intense sportsessies is bijvoorbeeld een “gut training” belangrijk. Het lichaam kan getraind worden om voeding en vocht in te nemen tijdens fysieke activiteit. De persoonlijke tolerantie is bepalend, ook voor wat de voedingsinname voor een fysieke activiteit betreft. De gut training wordt besproken in het e-book samen met advies in het geval van constipatie en diarree.

Hoe kunnen de koolhydraatreserves het beste aangevuld worden tijdens, voor en na een sportsessie? Dat is afhankelijk van een groot aantal factoren! De slimme koolhydraatstrategie wordt uitgelegd in dit e-book. Daarnaast wordt ook ingegaan op de vitaminen D, C en E. Zij hebben een belangrijke rol, zeker ook voor sporters. Alles hierover in het e-book.

EBOOK DOWNLOADEN

 

Referentie: Parnell J.A. et al., J Int Soc Sports Nutr. 2020; 17: 32. Published online 2020 Jun 10.